Friday 25 July 2008

26 iulie


26 iulie este a 207-a zi a calendarului gregorian şi a 208-a zi în anii bisecţi.
In 1741, in data de 26 iulie, a fost descoperită Peninsula Alaska de către exploratori ruşi; în 1867 a fost cumpărată de SUA. În prezent, Alaska este stat al SUA.
-> 1945: Al doilea război mondial: Ultimatumul anglo–chino–american care solicita capitularea Japoniei
-> 1945:Partidul Laburist câştigă alegerile generale din Marea Britanie. Căderea de la putere a lui Winston Churchill
->1976: Primul card VISA a fost utilizat pentru prima oara , la Thompson Travel, în Burlington, Vermont, SUA, fiind emis de Howard Bank. Suma tranzacţionată a fost de 178 USD, fiind folosită pentru cumpărarea unor bilete de avion. Astăzi, exista în întreaga lume mai mult de un miliard de carduri VISA, generând un volum de vânzări de aproximativ 2.000 miliarde dolari. Cardurile VISA sunt acceptate global în peste 22 milioane de locaţii, dintre care 653.000 sunt bancomate.

Azi e ziua nationala a Cubei. Am vrut sa ajung acolo vara asta. Damn it. N-am ajuns. Sper ca la anul. Si Liberia si Maldive tot azi isi sarbatoresc zilele nationale. Sa creasca mari.

Eu am decis azi ca ma duc la mare.

Gata, am scris-o.

A Land Of Make-Believe

The sun was hot. That summer was a scorcher. I remember the sweat trickling down the sides of my face. I was always sticky and grubby – I spent most of my time outdoors playing with my new friend. We went to the park, played in my back garden, and roamed the local vacant land – a very mysterious and lonely place when you’re nine years old.

The little plot was quiet and still – like a forgotten, empty writing book left over from school. It was close to home – I could see the roof of my house – and yet it was so different. There was a wild tangle all over its surface – a strange mix of fast growing weeds and the more familiar garden plants my mother grew at home. It felt like another country – but just around the corner from home; very handy when you wanted to play pretend.

That day we were intrepid explorers, bent on a secret mission to save – something or someone or other. We were very important anyway. It was vital that we succeeded; everything hung in the balance. I had “borrowed” my mother’s carving knife and had it stuck into the waistband of my shorts – like a real explorer I told my friend. I used it to hack at the jungle undergrowth we were slowly making our way through – the native machete wielding bearers had disappeared because of the multitude of ferocious wild animals we were always encountering.

That expedition had been very unlucky – we’d lost a couple of the natives right at the start to a huge pack of lions and tigers (Like I said, I was nine – and very shaky on geography) and then the marauding bands of wild tribesmen had polished off a good number more – but we had fought valiantly and hard – heroes both. And we’d saved the rest of the bearers from hideous certain death (having their heads shrunk on their necks, and then being boiled alive for the tribesmen’s lunch. I didn’t have much sense of a time line too at that age).

As the sun lowered in the sky, and the evening crept up on us, I wiped my eyes clear of sweat and turned to my trusty companion:

“How about we come back and finish this after tea? My Mum’s called us twice, and I know she’s got some ice-lollies in the freezer-box for afters”

“What flavour?” asked my gallant sidekick.

“Raspberry Ripples”

“’k then – race ya?”

Fond of fonts

Pe degete


Poate ca am ceva mai multe cunostinte decat altii. Dar prietenii, ii numar pe degete. Nu-s multi. Dar sunt, ca si degetele, indispensabili. Bunica din partea tatalui meu obisnuia sa spuna ca oricare deget si l-ar taia, o doare - ca si metafora a egalitatii dintre cei 4 copii pe care i-a avut, tata si inca 3 fete.
I`m a man of the rankings. Imi place sa clasific, sa fac topuri, sa categorisesc, sa absolutizez. Nu de putine ori m-am surprins spunand ca "X e cel mai bun prieten al meu" urmand ulterior sa aflu ca, iata!, mai exista inca un "cel mai bun" prieten. Si poate si un al treilea. Astfel ca printre dragii mei prieteni s-au strecurat cativa "best friends". E o categorie aparte. Am best friends, am friends, am acquaintances si am "dusmani" :)) Dusmanii sunt cei care nu-mi plac, nu oameni cu care ma iau la cutite si carora le doresc raul. Pt ca nu am dusmani de-aia.
Asadar acest entry il dedic PRIETENILOR. Acelor prieteni despre care am spus, cel putin o data in viata, ca sunt my best friends. Nu intamplator vorbesc despre ei, pt ca aseara am iesit cu cativa in oras si mi-am dat seama cat de dragi imi sunt. Acest entry este pt ei, nu are caracter polemic, este unul spontan si sincer, chiar daca incomplet. Ii salut cu respect de pe acum pe cei ce nu vor fi mentionati.
Ce poti sa scrii despre prieteni? I-as nominaliza, dar se stiu ei. I-as caracteriza, dar ce folos, nu as termina nici intr-o saptamana. Le-as multumi, dar suna patetic si, cum majoritatea sunt baieti, chiar n-as vrea sa-i pun intr-o postura gay. Le-as spune ca prietenia dureaza o viata si ca distanta si timpul nu isi lasa amprenta, dar as minti. Insa ce e de spus e ca a fost al naibii de frumos si ca vreau sa fie asa de fiecare data cand ne intalnim.
Imi aduc aminte de anii de conflict latent dintre Horatiu si mine, cand ne intersectam pe strada si nu ne salutam, sau cand ne avantam in polemici doar de dragul orgoliului in timpul anumitor ore, pt ca mai apoi sa chiar devenim prieteni. De beutele din Sombrero si de mersul pe jos acasa noaptea. Zice-se ca prietenia dintre o fata si un baiat este de fapt o atractie de alt gen mascata sub tot soiul de sentimente, de la simpatie la respect s.a.m.d. N-as putea sa dau contra-exemplu mai elocvent de prietenie dintre un el si o ea. Mie mi se pare ca asa mi-e de aproape omul asta incat as putea impartasi cu dansul orisice. I kinda feel him as a brother from another mother.
Imi aduc aminte de uber-bashcalia lui Cocan, pe ORICE tema, in urma careia ne spargeam de ras cu totii. De betia trasa la Aurel cand s-a apucat sa-mi explice nervii cranieni. De faptul ca a mancat un kilogram de arahide si a baut iancu dupa care a urmat ceva foarte urat pe iarba frumos gazonata din curtea lui Aoler. Despre maximele cocaniene care au facut istorie.
De Aurel, detinatorul unui pumn A si al unui pumn B, om cu vise mari, cu idealuri de "ceafa lata" si intrebari existentiale adorabile (m-a intrebat mama unde sunt ceva chibrituri si i-am zis k le-am pierdut p toate la poker. tu crezi ca-s un copil rau din cauza asta?, daria tu de unde stii atatea cuvinte? & co.).
De dragul de Radu, un gentleman precoce, cu prea mult bun-simt. De threesome-urile din Sombrero din vara 2007, cu el si Horatiu, momente faine, mai mult sau mai putin alcoolico-filozofice, cand "combateam bine" tot ce ne apuca la gura.
Imaginea asta de one of a kind in a group exclusively made of men nu e cea mai delicata. Pt ca auzi si chestii pe care nu ai vrea sa le auzi, ca femeie. Pt ca bei bere. Una. Doua. Cu paiul. In toate felurile si de toate unitatile de masura - de la 0.4 l la un metru. Pt ca injuri fara sa vrei. Pt ca iti face placere sa fii misogina si chiar dai dreptate unor pareri ce in starea de trezie ti s-ar parea prejudecati. Pt ca ai de raspuns unor curiozitati masculine legate de functionarea femeilor. Pt ca esti prea cool pt o femeie.
Mi-s dragi tare.


Si mai sunt cativa, ca inca nu mi s-au terminat degetele. Se cunosc ei. :)
Numai bine, Prieteni!

Wednesday 23 July 2008

Make money, not war


In vreme ce sotia primarului Moscovei cumpara cu 50 de milioane de lire a doua cladire ca marime din Londra - prima este resedinta Majestatii-Sale Elisabeth a ll-a - iar China are cea mai rapida crestere economica din istoria moderna, aproape ca te intrebi cine a castigat, de fapt, "razboiul rece".

Celebrul slogan al miscarii beat din anii '60, "make love, not war", vehiculat de boemii care-i ascultau la Woodstock pe Janis Joplin si Joe Cocker, pare sa se fi trasformat in epoca multipolara in "make money, not war" iar 'torpilele financiare" se dovedesc mai periculoase decat bomba cu neutroni.

Pentru natiunile vestice, pacea pare mai costitisitoare si mai complicata din unele unghiuri de vedere decat razboiul. De fapt, traim cea mai lunga epoca din istoria ultimului mileniu in care marile puteri nu se afla in stare de razboi una cu cealalta.

Istoria Europei este, citita intr-o anumita cheie, istoria prin care natiuni dominante - ca a fost vorba de Spania, Franta, Anglia, Turcia, Suedia, Olanda, Austria, Germania sau Rusia - au incercat, singure sau prin aliante deseori cu geometrii variabile, sa-si impuna dominatia asupra punctelor strategice prin forta militara. Puterea militara a fost fratele geaman indispensabil al celei economice: cine a avut-o pe prima, a cucerit-o si pe a doua.

Odata cu finalul "razboiului rece" - care, macar aparent, s-a incheiat cu un soi de capitulare fara conditii a lagarului socialist, urmat de dezintegrarea URSS - Comunitatile Europene (devenite astazi Uniunea Europeana) si-au permis cea mai consistenta extindere din scurta lor istorie iar Statele Unite ale Americii au devenit, de departe, cea mai formidabila forta militara pe care a cunoscut-o omenirea (America are un buget militar mai mare decat toate statele mentionate mai sus la un loc).

Momentul "Kodak" al Occidentului a fost intrerupt insa de cateva "detalii" care nu se numara in focoase nucleare.

De la chestiunea jugoslava a inceputului deceniului 9 si pana la actuala lupta impotriva terorismului international, politica occidentala a scos in evidenta falii grave intre pozitia unor state vest-europene si aceea a Statelor Unite ale Americii.

Tentativa americana de a diminua dependenta energetica a Vestului de energia ruseasca nu a dat nici un rezultat, iar tari ca Germania, Franta sau Italia au preferat, in cele din urma, sa incheie intelegeri pe cont propriu cu "Ursul Levantului", Rusia - este dificil sa vorbim astazi de o politica energetica comuna a UE. Disparitia pericolului militar rus a redus apetitul proamerican al unor tari Vestice.

La randul sau, UE se confrunta in interior cu propriile-i stafii: votul irlandez si, mai recent, cel polonez poate semnala nu doar o modificare de abordare in chestiuni externe ale politicii comunitare, ci si o posibila modificare interna de mentalitati, care ne face sa intram intr-o zona de imprevizibil.

Iar orice disesiune importanta in sinul Uniunii creeaza oportunitati de mutari tactice pentru o Rusie care si in perioada comunista a "cochetat" cu Franta si/sau Germania, socotiti potentiali aliati naturali.

Mai sunt putine zile pana ce la Beijing se va da startul Jocurilor Olimpice - un alt prilej pentru o China in plina explozie economica sa-si dovedeasca opulenta si puterea. De la proprietarul de firma de confectii din Italia si pana la cel de automobile din SUA, umbra Chinei se intinde amenintator nu prin forta batalioanelor in mars, ci a miliardelor de dolari adunate in conturile antreprenorilor care asculta de un centru unic de putere si care, incepand cu finele anilor '70, nu au mai traversat nici o criza economica (economiile vestice, inclusiv cea americana, au trecut prin cel putin patru-cinci zgaltiituri majore).

Asa ca daca la inceputul anilor '90 parea limpede cine a "castigat" razboiul rece, astazi intrebarea incepe sa comporte intrebari mai nuantate. Gazpromul este cea mai mare companie din lume iar "nationalismul energetic" este o arma letala pe care Rusia nu ezita sa o foloseasca din plin.

Ca si China, Rusia a acumulat imense rezerve in dolari si isi extinde rapid economia in toata lumea, cu o forta mult mai mare decat a facut-o oricand in perioada 1950-1990. Si in timp ce Rusia, China sau India par adevaratii mari castigatori ai globalizarii, manifestantii antimondializare se incapatineaza sa-si arunce rosiile spre Coca-Cola sau McDonald's: un alt punct marcat de cei mentionati.

Presedintele George W. Bush arata pumnul Iranului, insa autoritatile de la Teheran anunta fericite ca au mai descoperit un zacamint de titei de peste 1,1 de miliarde de barili. Uitati-va la bursa si vedeti cam despre citi bani vorbim.

Numai in ultimul an Iranul a castigat 60 de miliarde de dolari, fiind unul dintre marii profitori de pe urma cresterii preturilor pe plan mondial iar productia/extractia este in crestere. Mai mult, o potentiala "alianta anti-hegemonica" Rusia-China-Iran, pe care marele politolog american Zbigniew Brzezinski o considera "improbabila" in anii '90, nu mai pare astazi deloc exclusa.

Federatia Rusa face afaceri prospere cu Iranul si a rezolvat in aceste zile chestiunea istorica a frontierei cu China, frontiera pentru care a curs mult sange in a doua jumatate a secolului trecut.

Este poate pentru prima oara in istorie cand macar aparent vehicolul de putere (nu neaparat de conflict, cele doua notiuni netrebuind confundate) nu mai este cel religios - secole de-a randul a jucat rolul principal - sau cel ideologic (epoca razboiului rece) si intr-o mult mai mica masura cel militar (in Irak pacea este mult mai greu de gestionat decat conflictul militar in sine, care s-a redus la doua saptamini).

Vehicolul de influenta devine banul si pragmatismul economic iar forta militara nu mai insoteste in mod obligatoriu succesul economic. Sigur, nici una dintre puterile economice semnificative nu este derizorie din punct de vedere militar - cu exceptia Japoniei. Inca. Problema este ca noile "linii Maginot" se construiesc mai degraba din bancnote si nu din cazemate si tunuri.

Intr-o lume a conflictelor religioase s-au comis numeroase crime - chiar genocide - insa aceasta lume a nascut o morala menita sa "filtreze" cultul puterii. O lume a ideologiilor/doctrinelor a nascut extremisme de tipul fascismului sau bolsevismului, care au condus la exterminarea a zeci de milioane de oameni, dar au creat si un comportament etic, democratia, parlamentarismul si Carta Universala a Drepturilor Omului. O lume a banului nu a fost/este capabila sa produca o etica si, cu atat mai putin, o morala.

Este o lume a unui anumit tip de forte brute, netrecute prin filtrul niciunei convingeri. Bancherii se pot dovedi, in viitor, mai nemilosi decat batranii generali care secole de-a randul si-au condus batalioanele iar "sarjele" financiare pot lasa in urma lor mai multe victime decat cele de cavalerie de odinioara.

Tuesday 22 July 2008

Morning detail


5:00 AM. Ceasul suna. 5:10 AM. Suna din nou. 5:20 AM. 5:30 AM. Intr-un final, ne trezim la 5:45 AM. Avionul pleaca peste exact o ora. Incepe agitatia. De fiecare data e la fel. Am oroare de avionul asta de 6:45, manca-i-as sufletu`. Eu - morocanoasa si putin pe o alta planeta, ma ridic si impatur hainele lui inca neuscate, el se spala pe dinti, se imbraca, ma pupa, pleaca. Nu o data a plecat avionul fara el, deci teroarea e familiara.
Eu am patit nu o data sa pierd un tren care a plecat chiar in fata mea. Ultima oara s-a intamplat in iarna, intr-o dimineata geroasa, la Busteni. Senzatia asta ca-ti scapa lucrurile e crunta. A prins avionul, luckily.
Niciodata nu m-am gandit la plecari/despartiri&co. ca si la ceva tragic sau macar dureros. To be honest, nu sunt tocmai o romanticoasa, vad practic lucrurile. Pleaca omul, vine omul, intre timp mai creste dorul, ideal ca sa ramana vie o relatie.
Legat de dimineata, sa va zic ce-mi place mie sa fac. N-am sa detaliez chiar totul, though :p
Imi place sa ma trezesc devreme, sa fac primul dus al zilei -rece, evident- , sa ies pe balcon sa ma usc la vantul rece de afara, apoi verific mail-uri sau ma duc sa imi iau ziarul si il citesc, toate astea inainte de 7:30-8:00. Eventual mananc. Ma imbrac. Poate ma machiez. Plec.
Nimic din astea nu se aplica, sau se aplica partial, sau topica e schimbata, cand nu sunt singura. Ne trezim, intr-un caz fericit deodata, dar, de obicei, eu - ultima. Se mai sta minim o jumatate de ora in pat, se face dus, ori unul dublu, ori doua, separat, se haleste, se verifica mail-uri, se pleaca. Stau si ma intreb ce ar fi daca astea s-ar intampla zilnic. Si da, e o intrebare retorica, dar astept raspuns. Il astept de la mine. Era o vreme cand femeile "independente" - ele insele se autointituleaza astfel - erau tare la moda. Cred ca inca se poarta, aud des fete laudandu-se ca sunt independente, ca nu depind de nimic si nimeni, ca singuratatea e un atu de neegalat, ca faptul ca "nu te fute nimeni la creier e misto, fata". Dar, sa fiu sincera, dependenta asta de diminetile alaturi de the one e reconfortanta. Pentru cei/cele singuri/singure, pentru burlacii inraiti, pentru carieriste, pentru oamenii care au trait mult timp singuri e foarte infricostoare imaginea unui cuplu, dimineata. Si pentru mine este, daca o pun pe repeat 365 de dimineti pe an. Micul dejun, impartitul baii, trasul nasului puternic in baie (la barbat), apoi flegma cu efect direct in chiuveta (cei neciopliti poate chiar uita sa o inlature de pe faianta cu apa...yuck!), pingalitul femeii in oglinda, storsul cosurilor, admiratul sau deplangerea fundului (lasat/prea mare/cu celulita/mic, prea bombat/ prea nu-stiu-cum) in oglinda, toate astea sunt chestii care nu sunt usor de impartasit cu oricine. Poti sa ai o relatie perfecta, dar...vorba aia, fiecare cu jucaria lui. Tu la tine, eu la mine, impreuna - un fiasco. Eu mi-am descoperit chiar un talent ascuns in ceea ce priveste gastronomia, de cand cu trezitul asta in duet. Gastronomia de dimineata, zic. E o ramura speciala, nu va speriati, nu ma haladesc la lucruri prea laborioase, ma limitez la omleta, sandwich-uri, salate, deschis iaurturi, nu ma dezmint atat de simplu de la titulatura de anti-talent gospodaresc.
Daca cuget putin, independenta nu are nimic de-a face cu trezitul alaturi de cineva drag, dimineata, desi poate parea scary, prea incarcat de seriozitate, de constrangeri...Ca un mic detaliu, azi parca n-a fost completa dimineata fara servitul micului dejun in doi. Incep sa am un dinte pentru avionul asta de ora 6 AM.
PS - Si mai ciudat e ca niciodata nu m-am enervat cand trebuia sa astept schimbul de tura la baie, desi baia e regatul pe care urasc sa-l impart cu cineva. Dar desigur, aici nu se vorbeste despre oricine :)

Monday 21 July 2008

Balan


1. 2. 3. 4. Exact patru zile fara dush. Am fost in muntii Calimani, dupa cum am precizat. Picture me in a Survivor show. Cam asa a fost. Dar cu insotitor. Insotitori. Si aici am sa dezvolt imediat. Ok, mountaineering ca mountaineering, oamenii de munte probabil stiu cum e, ceilalti, sa faca bine sa experimenteze, ca o viata au. Caratul "casei"(=cort, in ecuatia montana), halelii, garderobei (foarte reduse, aviz fetelor - sa va spun un secret, e de ajuns o singura pereche de pantofi, chiar daca stai pe munte 4 zile. Incredibil, n`est-ce pas?), cosmeticelor (reduse dureros de drastic la pasta de dinti si crema cu FPS super-ridicat) si al altor cateva chestiuni...e o nimica toata. Urcusul - nu mare branza. Caldura - insesizabila, mai ales pe creste. Dar consumul psihic - nasol, bai. Sunt si eu muiere, dar consider ca n-am prea facut pe muierea vero acolo sus, desi mi-a cam venit sa urlu de dracii ce-i aveam in mine. In fine, frumoasa tara avem, frumosi munti, misto prin Calimani, dar prea curand n-as mai pofti la rataceli prin padure, umblat pe drumuri virgine si pe pseudo-poteci nemarcate cu semne turistice, ci cu rahati de ursi si alte dihanii. Sa zic pe scurt. Am plecat cu al meu domn iubit din Cluj spre Bistrita. Ne-am suit in trenul nr 2 de la Bistrita pana la Bistrita Bargaului (sigur ajungeam mai rapid cu caruta decat cu trenul ala infect care a facut o ora jumate in ritm de melc reumatic), de aici -capat de linie, am suit la lacul Colibita, la jumatea urcusului ne-a luat un nene care avea cabana pe malul lacului cu Touareg-ul sau bengos, ne-a si lasat sa innoptam in a sa curte cu acces la lac, unde ne-am imbaiat seara nuzi, ca doar de unde costume de baie, pudoare, figuri. Le-am lasat pe toate acasa. A doua zi am pornit ceva mai serios spre creasta. Am tot umblat, ne-am ratacit de n ori prin cea mai nenorocita padure, am ajuns intr-un final intr-o poiana unde exista o stana. Experienta inedita sa innoptezi la o stana. 5 ciobani, nenumarati monstri deghizati in caini -e imperios necesar sa te dotezi cu bate babane daca vrei sa scapi teafar-, magari, capre, oi fara numar, un ied proaspat iesit de la ma-sa din bindeu, cai. Am intrat intr-o alta lume acolo. 5 barbati in varf de munte, numai ei cu ei, cu animalele si cu padurea. Inimaginabil. Am stat seara la foc cu ei, am primit papa (jantitza ii zice chestiei cu care am fost servita initial, si care, madama sensibila de urbe cum sunt, mi-a intors stomacul pe dos si mi-a provocat o senzatie de voma incontrolabila). Am fost serviti cu mamaliga, urda, cas, bureti, all natural. Barbatul meu a acceptat si o tuica, sa nu care cumva sa se demasculinizeze in fata celor 5 haiduci oieri. A doua zi am pornit din nou. Dar nu mai eram doi. Eram trei. Ni s-a alaturat Balan, unul din cainii baciului. Inutil sa spun ca am sperat ca se intoarce dupa o bucata de drum, cand va observa ca nu suntem ciobani iesiti pe campul muncii si nu ne intoarcem la stana, seara. A venit cu noi tot drumul, pana s-a ingrosat gluma. Si iaca asa au trecut o zi, o noapte si inca o zi, in formatiune de trio. Incredibil, dar doi turisti pusi pe drumetie si-au schimbat traseul din pricina acestui Balan. Voiam sa continuam sa facem creasta, dar nu ne puteam permite sa lasam cainele cu ochii in soare in satul de unde urma sa luam trenul spre Cluj. Cum sa te imprietenesti cu cu caine, sa ii dai mancare din traista ta (care contine 400 gr biscuiti, 300 gr saratele, 6 piersici, cateva felii de paine, toate astea pt 4 zile), sa ii spui ca esti prieten cu el, sa te joci cu el, sa iti pazeasca cortul noaptea mai ceva ca un paznic de curte imperiala, sa il porti prin cele mai vitrege conditii pe creste, prin vant, pe pietre care ii distrug picioarele, sa il chinui pe drumurile alea abrupte...si apoi sa-l lasi la dracu` undeva unde n-a mai aterizat in viata lui?! Trebuia, absolut, dus inapoi. Eu mi-am lasat cartea de vizita la stana, in semn de multumire fata de ciobani, deci riscam chiar sa fiu acuzata de furt de caine, poate ma suna ciobanul ala sa imi reproseze ca i-am luat cainele de la stana. Asta oricum putin probabil, erau destui dulai. Dar ideea asta de a trisa, de a fi prieten cu cineva, si apoi de a-l arunca la gunoi, m-a frustrat si pe mine, si pe iubitul meu, care, sincer, nu-mi parea atat de sufletist fata de un animal. Ajunsi aproape de varful Bistricioru, am pus amandoi problema pe masa si am discutat-o, ca doar oameni suntem. Am confruntat variantele de solutionare a dilemei. Puteam continua drumul stabilit de acasa, sa ajungem in alt loc de unde plecasem, sa luam trenul si sa dam cainele naibii, ca doar se descurca el. Dar strabatusem o groaza de km, cainele nu avea mai mult de 2 ani, era tanar, nu prea umblat prin padurile alea misterioase, mai mult ca sigur n-ar mai fi ajuns acasa si ar fi fost cel mai probabil adjudecat de catre alt om, nu se stie cat de bun sau cat de rau. Ideea asta de a lasa ceva/pe cineva in voia hazardului era frustranta rau, mai ales ca noi ne-am purtat frumos cu cainele si noi am pretins ca suntem prieteni cu el. Oricat de pueril pare (pt ca sunt aproape sigura ca multi au renuntat deja sa citeasca entry-ul asta pt ca pare al dracu de boring si de patetic), am decis sa ne intoarcem (desi era un drum nasol de strabatut inspoi spre stana) sa ducem cainele de unde a venit cu noi. Ok, zis si facut. Dar ne-am dat seama ca el deja ne luase drept noii lui stapani. Chiar si ajunsi la stana, n-am fi scapat de el. Asa ca, din nou, impreuna cu stimabilul meu companion, ne-am afisat talentele strategice si am dat verdictul: nu mai suntem prieteni cu cainele. Pe drum n-am mai vorbit cu el, nu i-am acordat atentie, noi ne-am scos ultimii 6 biscuti din dotare si animalului nu i-am dat nimic, am mancat in fata lui ca doi nesimtiti fara obraz. Am ajuns si la poiana cu pricina dupa un timp. Dupa cum banuisem, cainele nu voia sa asculte, nu voia sa mearga acasa. Am inceput sa tipam la el. Nu i-a placut. Am ridicat batele spre el, am urlat la el, l-am alungat ca niste vandali, l-am trimis la stapan, la naiba, la ma-sa, la mortii ma-sii. N-a vrut. A rezolvat Robert prin huidiulei de-alea a la cioban, cu voce baritonala si gesturi de viking. Cu coada intre picioare, superbitatea de caine alb, cu colti perfecti, cu alura de caine sportiv si sanatos, blana deasa, ca de leu, cu numele "Balan", s-a retras, nemaivenind dupa noi. Aproape m-a apucat plansul dupa ce ne-am despartit de el. Mi-a parut rau ca a trebuit sa ne purtam asa cu el. Nici perechea mea nu era prea incantata de ceea ce facusem, dar mai bine sa ne simtim rau acum, ca l-am huiduit, dar a mers acasa, am gandit, decat sa il fi lasat sa ne urmeze si apoi sa-l lasam la dracu`-n praznic, in tinuturi necunoscute, unde riscul sa fie apropriat de vreun taran dilau era mare. Iata, un entry despre o poveste nu prea epica. S-au intamplat chestii, dar nu de o notabilitate mare. Mai mult aventura constiintei e cea de subliniat aici. Cum doi insi s-au lasat sensibilizati si si-au dat planurile de-a dura ca sa inapoieze un catelandru. Imi place sa cred ca sunt printre cititori oameni care ar fi facut la fel, oricat de lipsit de sens pare. Traiesc cu speranta ca am facut o fapta buna acestui caine pe care, sincer, daca aveam masina, il luam cu tot dragul acasa, desi nu e caine de apartament. Era atat de jucaus, nazdravanul. Si era cat un taur, ieseai cu el pe strada, cred ca pe o raza de jumate de kilometru nu se apropia nimeni de tine. Ce a fost mai crunt a fost faptul ca amandoi am empatizat cu cainele, amandoi ne imaginam ce era in capul lui, ce gandeste despre noi. Cred ca dupa ce si-a dat seama ca e deja departe de casa si noi nu avem de gand sa ne intoarcem si drumul devine din ce in ce mai nasol, s-a uitat la noi ca la niste jeguri. Cred ca zicea in sinea lui: "lua-v-ar naiba de trisori, m-ati facut sa cred in voi ca si cum ati fi prietenii mei, si acum ma lasati balta". Coada, care la inceput de drum ii era ridicata si joviala, pe creasta era pleostita si dadea semne crase de sictir. Balan nici nu se mai uita la noi, o lua prin padure inaintea noastra, se mai uita in urma, mai mult de complezenta, sa vada daca nu il lasam si mai singur decat era deja...ce mai, eu, una, m-am simtit ingrozitor, mai ales la scena cu alungatul. Doar gandul ca ajuns acasa, primeste de mancare si trage un somn bun langa focul facut de baci m-a mai linistit. Stiu sigur ca lucru mai bun decat sa il fi dus acasa nu puteam face.

Am ajuns de doua zile acasa de la munte si inca mi-e proaspat in cap felul lui Balan de a se juca, pieptul lui mandru ridicat la nivelul mainii mele ca sa-l scarpin, pt ca dup-aia sa ma linga pe mana in semn de merci beaucoup, cum il deranja pe Robert in timp ce punea cortul, cum sarea dupa muste, latratul lui grav cu ecou peste munti si peste vai.
In caz ca va intalniti vreodata cu un caine superb, alb, mare, cel mai probabil singurul care nu sare la gatul vostru dintr-o ceata de vreo 15 monstri, cu alura de leu, prin muntii Calimani, salutati-l din partea mea.

Monday 14 July 2008

After-munte effect. Luni. E bine.

Munte. Liniste. Lapte de taran. Lapte de la vaca unui taran, pardon. Aer curat. Pleonasm, ca am precizat deja ca e munte. Dormit in iarba. Soare. Praf ridicat de pe ulita dupa ce trece caruta. Taaaare fain.
Mi-au prins bine doua zile - care au parut vreo 4 - la cabana. Am continuat traditia estivala de facut nimic. Dar m-am trezit azi dimineata cu o tona de energie. M-am dus in parc, nu era nici portarul, am intrat pe gratis, m-am batait putin pe acolo si am venit acasa sa fac dush, sa ma imbrac si sa o iau iar din loc. Nu stiu exact ce fac azi, dar nu conteaza. Ziua a inceput bine. Multumesc efectului de munte.

Friday 11 July 2008

Kiss goodnight


Mi-am facut dusul - al 3-lea pe ziua de azi - si ma bate gandul sa merg la culcare. Imi vin in minte, cu o oarecare nostalgie, vremurile cand imi pupam mama si catelul de noapte buna. Sunt home alone, deci mama nu mi-o mai pup azi. Chestia e ca acest obicei nu stiu exact daca s-a dus asa dintr-o data sau in timp. Cert e ca ultima data cand am facut asta a fost acum muuult timp. Si cainele de doua saptamani nu mai e, dar nu vreau sa vorbesc despre asta, e inca proaspat evenimentul si nu mi-e usor sa dezvolt subiectul.

In schimb mi-am pupat iubitul. Telefonic. Azi era cat pe-aci sa ma enervez, cred ca pe el, sau pe mine, sau pe noi, pt ca planuim sa mergem la munte. Planuim de mult, dar in ultimele zile chiar incercam sa concretizam ceva. Adica eu caut pe mersultrenurilor.ro si pe autogari.ro si alte cele cai de acces spre diversi munti - a fost destul de anevoios sa ne decidem spre care urmeaza sa ne indreptam, dar azi s-a decis: Calimani. Ieri erau muntii Ceahlau. Pe aia ii lasam pt august. Asta in cazul in care nu ma uita Dumnezeu in Vama toata luna august :)) Ei, si ziceam ca eram pe punctul de a ma enerva, cu atatea imprecizii si indecizii. Mi-am dat seama, inainte de a imi exterioriza nervii ca iubitul meu, printre search-urile - neasteptat de bune, de altfel - pe google, are si o meseriede prestat. Meanwhile, eu o ard toata ziua, dimineata prin parc, ma misc un pic, apoi in alt parc, citesc, apoi vin acasa, ma uit la un film sau mai citesc o carte/un ziar/ o treaba, poate chiar dorm(!!!ziua!!!), ma joc cu Domingo, seara poate ies la o bere. Si iata, cum se duce ziua. Dar sa lasam asta.
Revin la pupic. Nu-mi place sa recunosc, dar I miss the goodnight kiss. Cand am sa fiu mare, am sa imi invat copilul sa imi dea pupic de noapte buna. Oricat de sirop ar suna, e un gest atat de frumos. Lasand la o parte gandirea in perspectiva, sarutul de noapte buna, I mean, the real thing, cel dintre un el si o ea, e cel mai linistitor sarut. Dintotdeauna am considerat sarutul un gest suprem de iubire, calitatea lui fiind direct proportionala cu cantitatea de iubire existenta intre cei doi actanti. Te poti potrivi la multe lucruri cu un om, si la sarut - nu. Asta poate fi o problema. Noroc ca nu e cazul meu. Si mai cred un lucru, legat de sarutul de noapte buna: cu cat se produce mai aproape de momentul plonjarii in somn, cu atat e mai bine.
Mie nu-mi place sa vorbesc despre noi. Dar ca sa fie coerenta povestea, trebuie sa precizez faptul ca e o relatie, impropriu spus, "la distanta". Asa se zice cand oamenii nu se vad zilnic si ii desparte o x distanta fizica. Distance doesn`t mean a thing. Poate doar azi. Ca tare-as vrea a goodnight kiss. Daca pana acum am incercat destul de mult sa neutralizez blog-ul asta, sa nu fiu prea "femeie", nici prea "barbat(a)", azi m-am dat de gol.

PS - Don`t be afraid of the kiss goodnight. It can say more than a thousand words.

Hash...

Hash.Doi.O.
Ash, ce planeta ofilita populam noi, oamenii.
Voi observati cum apa se duce la dracu`?
Lasand filozofia si textele moralizatoare cu the waste of water si climate change si alte cele...hai sa ne uitam mai aproape de noi, nu asa "adanc", pana la problemele Globului, ci pana la problemele astea, next to us, ce ne privesc.
Vin ieri acasa si pe drum ma apuca o sete de-aia crunta de-mi venea sa bat soferul de troleu ca nu conduce mai repede, sa pot cobori la prima statie sa intru-n primul magazin sa pun mana pe prima sticla de apa si sa o beau inca inainte de a plati. Zis si facut. Nu, nu l-am batut, am coborat doar la prima statie si am intrat in primul magazin si am pus mana pe prima sticla de apa si am baut-o groapa inainte de a plati. M-am dus la casa si i-am dat lu` tanti aia care se uita super-chioras la mine un 1 leu in plus. Adica 3 in total, m-am gandit ca apa n-are cum sa fie mai mult de 2 lei. Apa de 0.5 l. "Unde pleci, don`soara? Mai da bani, nu pleca" Ptiu, fir-ai a naibii, n-ajunge ca ti-am dat un leu in plus? gandesc. Ma uit la sticla pe care tocmai voiam sa o arunc intr-un cos de langa usa magazinului si ah da, imi asum vina. Ma si gandeam ca n-aveam cum sa beau atat de repede o apa de-aia nasoala, nu dam nume. Tocmai dadusem pe gatlejul meu sec si romanas o sticloanta mica de Evian, direct din cei mai cei munti. I-am dat lu` tanti inca 4 lei si dau sa ma car. In fata magazinului vad un mos care isi spala meticuos trabantul. Il striga nevasta-sa de la etajul 1: "Hai, tata, sa mananci, e gata masa". "Stai, mami, sa termin masina" "Las-o ca o termini dupa ce mananci" "Da` mai am apa-n galeata, ce vrei, sa mi-o fure careva pana vin?" "Lasa ca mai avem galeti" "Da` nu de galeata zic, mami, de apa".

Ajung si acasa, ma var direct sub dusul rece ca gheata. Intra maica-mea fara jena peste mine, in baie, in timp ce incercam sa nu ma gandesc la nimic, si urla sa oprescc apa aia odata, ca platim de ne ia mama naibii. Stai, catinel, faceam si eu un dus. Pana acum nu mi-ai zis nimic pt accesele mele de ipohondrie soldate cu 7 dusuri minim/ zi, acuma dintr-o data e scumpa apa? Pai nu tu platesti, normal ca nu iti pasa.
Ok, trece si asta, dar ce a urmat seara a chiar pus capac. Raman singura acasa, ma bag la un film, sa nu chiar stau degeaba si pe la jumatate mi se face sete. De apa minerala. Beau rar apa minerala. Prefer plata. Dar acum voiam minerala. Cum la noi in casa nu se bea apa minerala decat la ocazii speciale, ma simt obligata sa pun ceva haine pe mine si sa cobor la magazin, sa iau apa. Minerala. N-aveau. "Da` avem cola, fanta, cappy, avem si granini. Sau bere. Da` apa nu mai avem."
Ma duc la urmatorul magazin, ceva non-stop, si iau de acolo. 2 sticle de 1,5 l, sa fie clara treaba.
Vin acasa si ma duc din nou la film. Il aud pe Domingo facand scandal in bucatarie. Mai las filmul sa ruleze un pic, pana se apuca ala micu` sa urle ca un descreierat. Ma scol cu toti dracii din pat si merg in bucatarie. Hamsterul nu mai avea apa. Pun pariu ca niciun cititor nu are hamster acasa, altfel m-ati intelege perfect. Hamsterii beau apa cam la fel de des cum merg eu la biserica. Sa nu exagerez, dar in termeni mai putini metaforici, hamsterilor le ajung 200 ml apa cca 4-5 luni de zile. Eu ii schimb apa lui Domingo in fiecare zi. In fiecare zi dansul are recipientul plin, cu apa proaspata. De la robinet, ca doar n-am sa ii pun Evian, ce credeati. Dar e apa si el e multumit cu ea. Dar la fel cum in fiecare dimineata ii schimb apa, a doua zi gasesc recipientul aproape la fel de plin, ca dovada ca abia se atinge de el. In concuzie, hamsterii beau extrem de putina apa, si o fac rar. Sa facem o retrospectiva. Dimineata avea recipientul plin. Deci 200 ml H2O. La 12:15 AM scoala mortii cu urletele lui ca mai vrea apa. Deducem de aici faptul ca apa lui se terminase de cateva ore bune daca a acumulat atata tensiune in el incat la 12 si-un sfert noaptea nu mai putea de sete. Stau si ma uit cutremurata la recipientul gol. Si nu-mi vine sa cred. I-l umplu si vad cum se repede la el, ca si cum n-ar fi baut apa de cand lumea.
O fi simtit si el in ce rahat e planeta asta si ca apa se duce naibii, altfel nu-mi explic cum au incaput 200 ml de apa intr-o fiinta ce are masa de maxim 50 gr.

Monday 7 July 2008

Visul unui handicapat

Taica-meu are talentul de a vorbi foarte mult. L-am mostenit. Chestia e ca vorbeste mult despre lucruri despre care n-ai vrea deloc sa ti se vorbeasca. Sa luam exemplu filmele. N-ai vazut Vantage Point? Iti zice tata: tot, absolut tot, despre fiecare personaj in parte, despre fiecare alter-ego al lui in parte, despre fiecare scena, detaliu, explozie, subterfugiu care, poate, scapa privitorului de rand. E ca si cum ai vedea un film fara sonor. Asa e cand iti spune tata despre un film.Filmul nu e complet. Imaginar, poate il vezi, daca te duce mintea si daca ai darul de a transpune imaginar cuvinte.
Drept sa spun, sunt putin complexata de faptul ca nu am asa talent la descriptive speeches. Merg mai mult pe reflective sau persuasive. Vreau sa scriu o carte. Dar vreau asta demult. Am doua incepute. Idei ar fi si pt 3, chiar azi ma gandeam serios sa o incep pe a 3-a. Dar mi-am infranat impulsul asta pt ca am realizat ca in scurt timp va ajunge sa stea in oala celorlalte doua, neterminate, blocate - una undeva pe la mijloc, in toiul actiunii, si cea de-a doua imediat dupa intriga. Am de gand sa fac un ala-bala-portocala cu astea doua incepute, sa vad care iese castigatoare, si sa o termin. Oricare ar iesi, ceva imi spune ca nu va fi asa usor. Enough said despre asta. Sa revin la tata. Am fost acuma la el si mi-a povestit despre un alt film, titlul nu a fost mentionat, in schimb, toate celelalte detalii mi s-au adus la cunostinta.
Ma gandeam sa bag acum un entry despre ce am visat eu azi, cand am dormit de pranz. Insa nu mi-a iesit. Intai trebuie sa subliniez faptul ca am reusit performanta asta - sa dorm in timpul zilei. Mie nu-mi iese nici sub tutela astrului selenar activitatea asta, sunt insomniaca get-beget. Ma rog, nu-mi iese singura, cand dorm cu cineva, sunt ca un bebe. Ca un bebe cuminte. Ca am vazut azi unul pe strada, obez, cu ciocolata pe toate formele alea hidoase de relief de pe mecla lui, nu avea mai mult de 2 ani si deja se intrevedea un stralucit viitor de ceafa lata, avea un lantic la gat de minim 20 gr, ma-sa ii vorbea in italiana, dar era clar romanca, purta sutien rosu la vedere, pantaloni albi mulati pe suncile facute de la macaroanele in exces, si sub ei, chiloti negri, de-aia cu ata-n cur, o imagine ce nu putea fi mai nefast completata decat de o poseta aurie si un triplu strat de ruj roz pe buze.
Deci, eu nu prea dorm. Sleeping is a waste of time. Nu imi place. Dar in ultimul timp vad ca incepe sa treaca insomnia. Am asteptat mult vacanta asta. Foarte mult. Stiam ca vreau sa ma odihnesc. Dar nu am intuit ca o sa imi dorm chiar toata vacanta. De vreo 3 zile dorm bine noaptea, iar faptul ca azi am tras un somnic taman in toiul zilei m-a pus serios pe ganduri. Cred ca in noaptea asta imi bag picioarele si nu dorm, asa, in semn de protest. Daca las somnul sa devina un hobby, am sa il practic mai des decat as vrea. Si sa nu uitam, sleeping is a waste of time.
Dar lasand asta deoparte, chiar voiam sa va zic ce am visat. A fost un vis de 2 lei(vechi), deloc important, bizar, suprarealist, dar care mi-ar fi upgradat putin veleitatile descriptive. Nici sansa...N-am rabdare. Mai bine am scris iar un entry de-asta kilometric pe tema NIMIC, in loc sa va zic despre visul meu. Si inc-o chestie...Eu, cum dorm rar, visez si mai rar. In sensul ca visez ... aproape niciodata. Deci n-ar fi fost o idee rea sa va zic ce-am visat. Erau ceva scriitori prin el - sigur unul era Celine, ca tot injura ca se blocase si el la un moment dat in scrierea romanului Voyage au bout de la nuit, Joyce, Kafka, Malraux si inca vreo cativa care nu stateau la masa cu mine, deci nu mi-a pasat de ei. Erau cam misogini si ma miram ca indraznesc sa poarte discutii necioplite cu mine de fata. Dar eu le si gustam si mai si puneam paie pe foc. Eram barbat. Mancam toti ceva carne de porc foarte scarboasa, pana cand mi-am adus aminte ca eu sunt vegetarian(a???). Ma rog, dup-aia eu m-am dus pe bloc sa fac plaja, tot ziceam ca soarele poate imi reda echilibrul , ca numai el e scaparea mea , deliram. Cert e ca oricat de cretin pare, it made sense to me. Dar nu-l pot povesti. Chiar nu ma pricep sa scriu texte descriptive.Trebuie sa gasesc un tratament pt handicapul asta. Altfel raman tot la intriga.

Sunday 6 July 2008

Now the old king is dead. Long live the king!

Ascult Coldplay. Nu-mi vine sa ies din casa.
Gata bacul, am mai zis-o. S-au afisat si rezultatele. Luat.
E iulie, undeva dupa 5. Si e vacanta.
Nu simt nimic.
Doar un mare vid. Toate lucrurile incadrate cu atata scrupulozitate in categoria "dupa bac" - le-am uitat. Mergem in Vama? Sigur, dupa bac. Facem bungee iar? Normal, dar dupa bac. Vii la plaja? Dupa bac. Ti-ai terminat cartea? Nu mai am timp, o termin dupa bac. Ai mai scris pe blog? Neah, nu ma pot concentra, poate dupa bac mai mult. Bagam un ski, mai e zapada in Busteni. Acum nu, dupa bac.
Si iata asa s-au adunat o suita de lucruri pe care le-am asteptat infrigurata DUPA bac. Dupa e acum. Dupa-ul a inceput acum 3 zile. In astea 3 zile nu am fost nici la plaja, nici in Vama, nici la ski, nici n-am scris. Am citit o carte, La Putain Respectueuse - Sartre, ceva dramaturgie frantuzeasca existentiala, not that bad. M-am uitat la 2 filme ieri, am baut cola, am dormit de la 11 seara pana la 11 dimineata. Si acum, gandindu-ma la ce fac azi, capul e gol.

I used to rule the world
Seas would rise when I gave the word
Now in the morning I sweep alone
Sweep the streets I used to own

Ma simt asfixiata ascultand acum Coldplay - Viva la vida or Death and all His Friends. Mi se pare un album bun. Dar greu de digerat. Greu de digerat piesa "Viva la vida" pt mine exact in clipa asta. Dar o las pana la capat, dup-aia urmeaza "Violet Hill", ceva mai dulce.
Daca m-ar intreba cineva daca sunt pregatita, n-as raspunde. Putin agonizanta pozitia asta de rege decazut. Si infinit mai frustranta decat orice alta postura in care un om ar putea fi pus vreodata, cred.
Mi-am luat azi bilet de avion. RO-UK. Secundele alea in care s-a procesat transferul de bani de la mine din cont in contul companiei aeriene au parut cel putin 19 ani. 19 ani in care chiar s-au intamplat lucruri, 19 ani de acasa. Nicio clipa de ezitare, si totusi un neasteptat coup de foudre din partea vietii. In timp ce vedeam bulinele palpainde facand un cerc in jurul warning-ului "do not press any button or your transfer may fail", mi-am adus aminte de un ceas vechi pe care l-am vazut pe peretele unei batrane la care am fost cu tata in vizita intr-o iarna, foarte demult. Nu stiu cine era doamna, nu stiu daca a fost chiar aievea vizita cu pricina, cert e ca am avut pt o sutime de secunda flashback-ul asta cu ceasul vechi pe perete si cu tata de mana.
Nicio metafora in tot tabloul acesta, dar the permanent ticking of a clock, ca o fi ala vechi, ca o fi ala de pe net, dupa care am stat vreo 30 de secunde in care mi-am ros unghiile, cel de la mobil sau oricare altul...m-a blocat. Prima data am auzit asta in Lucky Number Slevin, desi o stiam si inainte: Time is ticking. Si de atunci cred ca ma bantuie proastia asta de sentiment ca timpul trece. Ireversibil.

I used to roll the dice
Feel the fear in my enemy's eyes
Listen as the crowd would sing:
"Now the old king is dead! Long live the king!"
One minute I held the key
Next the walls were closed on me
And I discovered that my castles stand
Upon pillars of salt, and pillars of sand

Stiti povestile alea cu "mai bine domn in tara mea, decat maturator in tara straina". Ma rog, transpuse sub varii forme. Ideea e intotdeauna ca acasa este mai bine decat oriunde altundeva. Si da, cred ca asa este. Pute pute, da`-i caldut. Oricat de multe ifose se intrevad in atitudinea mea, chiar cred ca am parte de multe oportunitati acasa, oportunitati stranse de-a lungul vremii. N-am sa vorbesc despre cat de frumos e in Romania si despre infinitele bucurii pe care mi le ofera. E si normal, e tara mea. Dar in fond, e o chestie de perspectiva.
Multi zic ca dau cu piciorul la tot ce am facut si ca nicaieri n-am sa mai reusesc sa fac ce am facut acasa. Dar, in fond, it`s a matter of attitude. N-am inventat internetul, nici bomba nucleara, si nici n-am construit un azil pt pensionarii homosexuali veterani de razboi. Pur si simplu s-au intampla lucruri. Atata tot. Chestii care mi-au deschis usi si care m-ar putea face sa stau acasa, pt ca acasa as avea ceva asigurat.
Dar treburile stau cam ca la loto. Pare risc sa pleci de-acasa. Dar castigul e mare. Si daca totusi stai si te gandesti bine, nu-i asa mare riscul. Cat de multi bani pierzi jucand la loto? Nu prea multi...Si miza e totusi mare.
Aici situatiunea e similara. Pleci, de pierdut pierzi, nu zic nu, dar nu ceva irecuperabil. E caraghios sa spui ca pierzi familie, prieteni, casa...ca asa ceva nu se pierde. Pierzi eventual siguranta. Dar incerci sa ti-o recastigi acolo.

Of, doamne, ce entry. Si am pornit de la Coldplay...
poate am ajuns sa vorbesc despre plecare tocmai pt ca baietii astia-s britanici si pt ca cea mai frumoasa piesa a lor se numeste Clocks...

Thursday 3 July 2008

Punct. Si de la capat.


Azi s-a pus punct Bacului.
Pt unii urmeaza admitere.
Dar cui naiba ii mai pasa, cand eu azi am scapat de bac? Prin acest entry vreau sa marchez sfarsitul vietii de liceean si inceputul celei de student. Viva la vida! Ciclica vida, c-asa-i mersul...
Azi a fost ultima proba, educatie fizica in cazul meu. Caldura mare, monşer...Horatiu cred ca s-a insolat. Categoric n-as mai fi suportat inca o zi de asteptare, de stat in sali, de emotii "oare ce subiecte ne vin?", inca o tura de proba scrisa. Spre surprinderea multora, si educatia fizica e grea. N-ai dusman nu-stiu-ce subiect, dar dusman iti poate fi salteaua de la gimnastica (a-propos, o tipa si-a dislocat ceva la spate, parea urat, nu am insistat prea mult cu privirea, tocmai urmam eu la executie si nu cred ca era cel mai bun tratament incurajator), dunga ce marcheaza cei 1,90 m pe care ii ai de sarit in lungime, dunga de la viteza, care pare interminabila, sau cronometrul etc. Mi-a placut la educatie, am facut si putina plaja, chiar mi se pare ca m-am bronzat, am prins cel mai bun soare, pe cel de la 7 la 11. Plus ca atmosfera "ca-ntre prieteni" a fost calmanta, in antoteza cu stressul ce ne incerca.

Imi spuneau multi ca Bacul e fix pix pe langa ce urmeaza. I`m ready. Sa vina...
E drept, nu chiar acum. Catinel, sa-mi trag sufletul. By the way, am ajuns acasa si am luat somn instant, cu tot cu echipament pe mine, abia acuma m-am trezit.
Mie mi s-a parut stresant bacul. Pare-mi-se a fost din pricina faptului ca nu am invatat. Am citit azi pe prima pagina a unui ziar cum ca studentii au depus o "plangere" - sub forma de petitie, ma gandesc -, la Presedintele Consiliului National al Rectorilor din România, Ecaterina Andronescu, privind notele prea mari la bac obtinute de elevi in ultimii ani si, implicit, scaderea nivelului calitativ al invatamantului superior. Adica ,frate, cum sa-ti esplic, carevasazica deci, si daca esti prost ingramadit, poti sa iei 10 in bac lejer si dup-aia ajungi la facultate si te-ai dus naibii ca nu stii sa legi doua fraze, desi in diploma de bac te tii bine cu 10 pe linie. Clar ca nu se aplica peste tot. Poate in unele orase, in unele scoli, la unele persoane. Imi pare oarecum rau ca nu fac parte din categoria asta, dar cred ca si pe merit tot e ok. Ar fi bine sa fie toti asa examinati, dupa ce stiu. Desigur, astia din generatia mea vor gandi : "da` ce, noi sa nu luam note mari la bac?" Ideea e alta, si o inteleg perfect. Reintroducerea admiterii ar fi solutia ideala pt filtrarea notelor nerealiste obtinute la bac prin felurite mijloace. Dar cine sunt eu sa mai vorbesc acum...Am bacul dat, tare cred ca si luat, asa ca eu va urez o vara frumoasa si mai dati-i incolo pe toti, e timpul sa fac si eu ceva interesant.

PS - Am I the only one who wants to jump and laugh and scream?
Nu am stare. E gata. Parca as mai vrea. Dar nu tin neaparat. Imi vine sa stau in cap de fericire si apoi sa ma duc pe iarba sa stau intinsa, sa ma lungesc la infinit. Tare cred ca clipele astea sunt unice. Daca citeste cineva proaspat bacalaureat (da, exista substantivul bacalaureat, pl. bacalaureati) blog-ul asta saltaret, ii doresc sa se bucure din plin de efectul acesta cathartic after-bac. Chiar te simti usurat. Nu am sa fac comparatii, se stie in ce clipe te simti de obicei usurat. Dar acum e chiar ceva unic, n-am mai simtit asta niciodata. Si examene am mai dat la viata mea destule...

Si inca ceva:
Racovita rules! :)