Friday 16 January 2009

I don`t have a solution but I admire the problem.

Probleme. Cred ca dupa 'ok', 'coca-cola', 'stress', 'euro', 'taxi', asta e un cuvant unanim inteles, experimentat si cunoscut de toti. La Coca-Cola inca am indoieli, ca s-a marit consistent tabara Pepsi, plus ca healthy lifestyle a acaparat o gasca mare care a trecut pe apa plata cu lamaie.
Ana are mere. Ana are probleme. Eu am probleme. Tu ai probleme. Ei au probleme. Noi toti avem probleme. Exista probleme. Noi insine suntem problemele altora sau ale noastre chiar. Vicios mai e cercul asta...
Inclusiv faptul ca frantuzescul 'probleme' e de genul masculin, nu feminim, ca in romana, mi-a cauzat probleme, prin clasa a 3-a.
E surprinzator cum, imediat ce da de greu, omului i se aprinde un beculet pavlovian si ceva in creierul lui urla: "Mayday mayday, ai o problema!"

Zice-se ca omul e cel mai complex si mai dotat cu inteligenta animal. Ca dovada stau multele sinapse produse intru rezolvarea problemelor. Mai mult sau mai putin ingenioase, metodele, ce-i drept.

Top 10 methods of solving your issues:

1. Nu observi ca ai o problema si iti vezi de treaba in continuare. The best of all, de departe.

2. Observi ca ai o problema, ti se rupe, si mergi mai departe. The runner-up, de departe.

3. Observi, incepi sa te agiti, cauti, cercetezi, nu gasesti, o lasi balta. Cam nasol, ca deja stii ca ai o problema, iti pasa de ea, si te simti impotent sa o rezolvi. Tocmai te-ai mai pricopsit cu una. Deci sari inapoi la varianta 1 sau 2, keep it simple.

4. Apelezi la organ.

-- cum pana acum am expus variante prin definitie masculine (tipul outsider, tipul ignorant, tipul frustrat, tipul "baiat gigel"), acum e timpul sa vedem cum rezolva femeile o problema:

5. "Iubitule, trebuie sa vorbim." C-O-M-U-N-I-C-A-R-E, C-O-M-U-N-I-C-A-R-E. C-O-M-U-N-I-C-A-R-E... Avem noi ce avem si de fiecare data cand auzim doua voci consideram discutia respectiva drept o sesiune de COmunicare, desi am putea la fel de bine sa spunem ca purtam un monolog.

6. Ma agit, deci exist. Si eu, si problema.

7. Sa nu crezi ce-ti spun/ce fac acum... Prin a spune si face vrute si nevrute (barfe, limbaj licentios, suni o prietena, plangi la telefon, vorbesti singura, dai ceva de pereti, arunci dupa el cu telecomanda, te duci la sala si scoti untul din tine s.a.m.d.) femeile isi exerseaza puterile cathartice si considera ca se mentin "pure". Sufletul ne ramane imaculat dupa o sedinta de dat afara tot ce ne sta pe corazon. Incearca sa-mi vorbesti dupa ce ma cert eroic cu cineva si l-am facut praf. I`m a hon`.

8. In caz ca nu s-a reusit rezolvarea/eliminarea problemei pana acum, incearca the 3 S`s method: sport, shopping, sex. Nu conteaza ordinea. Daca vin la pachet se ajunge garantat la rezolvare. Daca nu-i cu putinta, se prescriu si, in functie de specie: bai aromate, sesiuni de box, bungee-jumping, inca o tura de shopping.

9. Cand ai o problema serioasa, vorbeste cu mama ta. Figura eficienta in 95% din cazuri. At least you can try. Se accepta si varianta "cea mai apropiata persoana din viata mea", in caz ca varianta cu mama este non-applicable.

10. In ultima instanta, incearca sa gandesti. Dar numai daca nu merge altfel si daca chiar trebuie. S-ar putea sa tina.

15 comentarii:

Anonymous said...

nu-i rau.eu am pe cap un mititel care imi face creierii tandari, plange toata ziua.am rezolvat punandu l pe sotul meu sa se ocupe cum stie,eu m am dus la shopping.ma simt mult mai bine acum.ce i drept si celelalte doua s uri functioneaza. PROBLEMA e ca in unele perioade preferi shoppingul altor lucruri.

Daria said...

Salut, Gina! Cam sumbra afirmatia cu clasificarea metodelor in functie de perioada. E ca si cum ai zice ca pt ca ai mancat azi dimineata, nu mai mananci de pranz. Cam asa si cu "fac shopping, DECI no sex&sport".
Post-ul se voia a fi un pamflet, dar unele din metode chiar functioneaza. Nu la toata lumea, pt ca fiecare are metoda lui proprie de a-si rezolva socotelile. Dar tot ma bucur ca esti happy dupa shopping. I always feel the same after shopping. :D

Anonymous said...

ma intreb cate cruci isi face prietenul tau cand apelezi "we need to talk" solution. o femeie nu poate scoate ceva mai groaznic pe gura decat propozitia asta tampita. trebuie sa vorbim, cica. pai daca trebuie, ce-ar fi sa incepi tu si cand se termina meciul vin si eu? - ar fi replica mea. dar intotdeuna, da chiar intotdeauna, fara rabat, trebuie sa vorbim e ceva ce necesita atentie si seriozitate maxima.. mai bine imi zici "du-te-n ma-ta" decat "trebuie sa vorbim". am oroare de chestie asta ca asa s-au terminat toate cuplajele mele.
in alta ordine de idei, misto aia cu pula mea. si interesanta teoria cu comunicarea din articolul spre care m ai rdirectionat.
apropo,la multi ani ca deja-i 2009!

Daria said...

Dorian, nu stiu, referitor la numarul crucilor. Eu oricum vorbesc mult, deci socul nu e asa de mare pt dansul.
:)) Cred ca si al meu ar empatiza cu tine la faza cu meciul instead of talking. How about calling it ignorance in loc de "ne stim prioritatile!" ???
Daca te consoleaza cu ceva, si femeile au nevoie de pregatire psihica inainte de a lansa bomba cu "iubitule, trebuie sa vorbim". Partea proasta pt voi e ca voi nici nu aveti feeling-ul ca something`s wrong, de-aia ramaneti perplecsi cand o femeie isi incepe pledoaria - care, ai dreptate, uneori prevesteste ceva sumbru.
Toate bune si la matale in `09 ;)

Anonymous said...

concluzia e ca suntem atat de diferiti incat voi nu veti intelege niciodata importanta unui meci in viata noastra. La fel cum noi avem o reactie adversa la trebuie sa vorbim-ul asta tampit, asa va ofticati voi la meciuri.

Daria said...

Mai, eu incurajez sportul. Inclusiv fotbalul. Am si fost la meciuri. Numa` asa... Inteleg, tolerez si incurajez pasiunile. Handicapurile sunt alea care ma pun pe ganduri.

Anonymous said...

ghici ciuperca cineee?hehe..
tot voiam sa intreb daca ai murit sau ce naiba, ca ti-a luat ceva pana sa te aduni dupa revelion.
clipu cu femeia nf e total :))

Daria said...

Trilulilu, Radulilu!
Mai, ma gandeam la tine fix aseara, ca am facut karaoke pe Marvin Gaye :)))
Nu am murit, mai, numai ca de la o varsta incepi sa nu mai produci chiar asa mult si asa des. Atata tot, in rest toate bune.

Anonymous said...

daria, una e sa mergi la meciuri, alta e sa iti pese. sa nu-mi spui ca nu te uiti incrucisat la om cand il vezi depresiv pt ca a pierdut steaua.
nota bene, daca i dinamovist, schimba-l, nu-i bun.

Anonymous said...

timpu' le rezolva pe toate. da' pen'ca face bine sa gandesti, poti sa te gandesti cum va rezolva timpu' problema. face bine la intelect. si mai sunt cateva cazuri in viata (da' putine, cateva, 1 la 10 ani poate) cand tre' sa intri in priza, sa reactionezi rapid, instant. e cazuri rare (ca e sub 50). succesuri (!) in 2009! :)

Daria said...

Adevar graiesti, Anonymous :))
Numa` bine si la matale in 2009, da-i cu succesurile ca alea e bune.
Paradoxala si asta cu ganditu`. Daca gandesti prea mult, risti sa pierzi neuroni, si e pacat de ei, ca astia nu se mai divid. Deci bine-ar fi sa nu prea, sau sa - dar rar. Daca gandesti prea rar, insa, dup-aia tre` sa ai grija sa nu te strofoci pra tare, ca am auzit ca creierul, chinuindu-se, pierde dubla cantitate de neuroni.
In orice caz, optez pt ganditul la "cum timpu` le rezolva pe toate", vot pro! Ii numa` bun.

Anonymous said...

si mai am una: adevaru' e intotdeauna la mijloc (cu oaresce aproximatie). sigur nu e la extreme. cat despre decesu' neuronilor prin gandire, stai linistita. ai batrani prin biblie traiau cu mia de ani. ne-a ramas o mare rezerva de neuroni noua, astora care ne limitam la 70-90 de ani (ce optimist sunt :))). asa ca ai voie sa folosesti la maxim telectu' in urmatorii 60-70 de ani. e chestia care se epuizeaza cel mai greu. mai cade pielea, mai un rid, mai o ciroza, ochelari, aparate auditive, muschi atrofiati... unii ramanem cu telectu' (da' numa' prin antrenament) si cu voi, astia mici care inca ganditi.

CFW said...

auzi..cica 'coca-cola' e cel mai folosit cuvant din lume../:) neah! nu cred:))

Daria said...

Conform publicitatii, 'ok' e cel mai cunoscut cuvant din lume,urmat de 'coca-cola'
A-propos de facts-uri semanattoare, check this out:
http://www.youtube.com/watch?v=zkvPZ94Yrrc

Dar de adevaratelea, imi vine greu sa cred ca astea sunt cele mai FOLOSITE. Sunt sigura ca e ceva chinezism de-ala impronuntabil, sau ceva conjunctie. Nici tu nu cred ca folosesti 'coca-cola' mai des decat conjunctia 'si' :)

CFW said...

chiar asteptam sa ma contrazici asa intens :D .. ai dreptate, chiar am zis ca nu cred.
mersi de link:)