Thursday, 17 January 2008

La Multi Ani, batrane


Da, dom`le, 16 ianuarie. Am cam tras chiulul de la blogging these days. Asta ca asta, au fost si perioade mai indelungate in care nu am dat niciun semn de viata. Nu ca ar interesa pe cineva ) Dar cine ma cunoaste si stie ca ieri a fost 15 ianuarie, ziua poetului national, isi poate ridica semne de intrebare “de ce dreaqu` nu s-a dat iar asta-n barci, facand pe desteapta?:-? “
Din mai multe motive.
Incep cu cel mai sincer: n-am avut chef. Nici conexiune la net ca sa pot intra pe pagina mea de blog. Apoi...cand am vazut mascarada din centru cu “comemorarea giganticului nostru poet, Luceafarul ce ne-a luminat calea” hooooooooooooooly shit, somebody stop them si apoi tirada de status-uri pseudo-culturale de genu` “la multi ani eminescu” – fara sa se mai oboseasca a pune naibii E in loc de e, ce pana mea, doar e un amarat de poet, ma doare-n caps lock de numele lui, tot una mi-e e mic sau e mare. Nu ca as pune eu mare pret pe majuscule, dar totusi inclin sa cred ca sunt pretty classy for this iGeneration,din moment ce m-a deranjat asta.De virgula nici nu mai amintesc. Bine ca nu s-a strecurat si vreo cratima in La-ul de la ‘la multi ani’. Ok, recunosc, si eu scriu Dzeu in loc de Dumnezeu, zice-se ca “nu e voie”. Secolul vitezei, pana scrii asa un cuvant lung, mai bine prescurtezi. Asa ca trec la urmatorul motiv din moment ce argumentarea acestuia nu e sustinuta deloc))) Pai m-am gandit ca oricum Eminescu e mort, chiar daca “simbolul inaltarii culturale salasluieste in inimile noastre” pana om crapa, nu cred ca se supara daca ii dedic juma` de blog cu o zi delay.
De fapt ce atata palavrageala? Am scris o poezie, nu pentru Eminescu, ci pentru mine. Fara ‘Traiasca Eminescu’ si alte cele. Pentru amintirea faptului ca eu, azi,cand scriu o poezie, nu ma raportez la Eminescu. Si asta tocmai datorita lui. Daca el nu ar fi saturat lirica romaneasca cu atata poezie, probabil cei predecesori lui ar fi incercat in draci sa o faca in locul lui. Probabil si eu as fi facut-o, intr-o incercare sfortata de a mai aduce imbunatatiri poeziei romanesti. But there`s no such thing. Si-atunci ce sa faci? Sa nu mai scrii, ca a scris unu` de dinainte prea bine? Nu. Faci pe de-a-nsoaselea. Scrii rau. Pana ajungi inapoi la lucruri simple. Primitive. Fara filosofii schopenhaueriene incorporate si fara tehnici de constructie laborioase. Oh, doamne, iar pe ulei. Stop. Si de la capat.

Mijloc de saptamana. Dupa ce trece ziua de azi parca e mai bine. Bine pentru cine si de ce, nu se mai socoteste. E mai bine si gata.

Azi am fost la biblioteca. Cred ca tampesc. In ultimul timp, fac cam aceleasi lucruri, cu mici exceptii, zi de zi. Scoala, biblioteca sau citit acasa, TEME(da da, ai citit bine), seara parcul Babes si eventual un film, daca nu, portia nr 2 de citit. Intra pe tzava cam o carte la doua zile. Nu imi sta in fire sa fiu asa cuminte. Nici rea n-as spune ca am fost vreodata, dar hmm...something`s rotten here. Calmul ce ma caracterizeaza de vreo 3 zile incoace imi prevesteste o furtuna.
Mi-am luat azi 3 carti pe care vreau demult sa le citesc. De fapt una singura vreau sa o citesc, restul sunt umpluturi, le-am luat doar ca sa nu plec cu o singura carte de la biblioteca pt ca dna Maria stie ca eu citesc mult si mi-am construit deja o reputatie de soarece de biblioteca ce cred ca da bine in repertoriul unei eleve de Racovita, de la mate-info, care se presupune ca nu are ochi pt citit, scufundata in atatea materii complicate de real...Hahaha, ei, aici chiar non-bingo! Adevarul e ca imi place mult sa citesc. (in traducere libera, hell with math). Chinua Achebe – Things fall apart, Alain de Botton – Sex, Shopping and The Novel, Jurnal de scriitor - F.M. Dostoievski.

Gata cu cartile, cifrele, (e)Eminescu - unde e stands for electronic(referire la noianul de pagini dedicate poetului nostru national), scoala si alte cele.

E atat de lame sa scrii despre ceea ce faci zi de zi. Tocmai pt ca le chiar faci zi de zi si atunci cand ai putin timp liber ai face orice, mai putin sa scrii despre respectivele chestii. Si totusi fac parte din viata ta.

Gata azi. Merg sa citesc. Ghici ce?
Ati auzit de unu` Eminescu?

0 comentarii: